تجربه شرکت در اردوهای متعدد در دوران دانشجویی و حضور در اردوهای متنوع هلال احمر از قبیل نشاط و پویایی ،کوه پیمایی،کویر نوردی ،جنگل نوردی و... انگیزه ای برایم شد تا سطونی ثابت برای درج تجربیات کسب شده درباره اردو به عنوان یک ابزار آموزشی و تربیتی ایجاد کنم.

امیدوارم دوستان عزیز بویژه اعضای سازمان جوانان هلال احمر با راهنمایی ها و یاداشت های ارزنده خود مرا در محقق ساختن این اندیشه یاری کنند. خوب به نظرم قبل از اینکه بخواهیم در رابطه با ابعاد مختلف اردو صحبت کنیم اول بدانیم که چرا باید اردو برویم:

خوب زندگی کردن مهارت‌هایی نیاز دارد و عمده‌ترین مهارت‌ های لازم برای زندگیِ خوب، مهارت در مراودت و برقراری ارتباط با انسان‌ها است. تمرینِ همین مهارت‌ها، یعنی به‌وجود آوردن رفتارهای مناسب برای بهتر زندگی کردن. انسان برای زندگی کردن و درک بهتر آن نیاز به کسب مهارت‌هایی دارد که تنها با بودن و حضور در گروه و جمع است که به آن نایل می‌شود. هرکدام از فضاهای اجتماعی که در آن قرار می‌گیریم مانند مدرسه و دانشگاه و... فرصتی است برای بهتر شدن و کسب مهارت‌های لازم برای ادامه زندگی. گروه و جمع خوب اما به سادگی به‌دست نمی‌آید. گروه خوب ویژگی‌هایی دارد که جمعِ تمام آن ویژگی‌ها در کنار هم آسان نیست. داشتن هدف مشترک، روحیات مشترک، امکانات لازم، چشم‌انداز مشترک نسبت به آینده، پایبندی به یک‌سری اصول مشترک بخشی از ملزومات اولیه برای تشکیل یک گروه خوب است.

جمع دوستانه‌ی شما در سازمان جوانان هلال‌احمر در سطح شهرستان، استان و کشور یکی از بهترین فرصت‌ها برای تشکیل گروه‌های خوب است. زیرا بستر و مبناهای اصلی و اولیه را در خود دارید. همه‌ی شما به واسطه احساس انسان‌دوستی و کمک به هم‌نوع، داشتن روحیه¬ی انجام کار داوطلبانه و خیرخواهانه، سازگاری و تحمل شرایط سخت و پیچیده در موقعیت‌های بحرانی و ... در این سازمان دور هم جمع شده‌اید و همگی خود را به رعایت اصول هفت‌گانه هلال‌احمر موظف می‌دانید. فضا و امکاناتی که سازمان در سطوح مختلف در اختیارتان قرار می‌دهد نیز بخش مهم و بزرگ دیگری از نیاز اولیه برای تشکیل گروه را برطرف می‌کند.

یکی از این فضاها که از طریق هلال احمر برای شما مهیا می‌شود برگزاری اردو است. در اردو شما به دور از هیاهوی زندگی و دل‌مشغولی‌های روزمره دور هم جمع می‌شوید و زندگی اجتماعی در قالب یک گروه را تجربه می‌کنید. آموزش‌های لازم برای کسب مهارت‌های زندگی اجتماعی را می‌بینید و این فرصت را دارید تا بر توانمندی‌های خود بیفزایید. در این نوشتار ابتدا ضرورت حضور فعال در گروه و ویژگی‌ها و نکات مثبت گروهِ خوب بیان می‌شود و در ادامه به مواردی پرداخته می‌شود که انتظار می‌رود شما به‌عنوان عضو سازمان جوانان در حین شرکت در اردو به آن‌ها حساس بوده و در پرداختن به آن‌ها کوشا باشید.

 تجربه کارگروهی

شما با خدمات داوطلبانه‌ای که در هلال‌احمر ارایه می‌دهید و اردوهایی که شرکت می‌کنید به‌ طور مستمر در یک موقعیت خوب و پرفایده قرار گرفته‌اید. آن موقعیت، عضویت در یک «گروه» است. در حین انجام یک خدمت داوطلبانه و زمان حضور در اردو شما خودبه‌خود عضو یک گروه هستید. تمام فعالیت‌ها و اقداماتی که صورت می‌دهید در قالب گروه متجلی می‌شود. گروه دارای ویژگی‌ها و مزیت‌های منحصربه‌فردی است و توانمندی و تجربه‌های نابی را در اختیارتان قرار می‌دهد که در هیچ موقعیت دیگری مانند آن را نمی‌توانید کسب کنید.

 «گروه» یعنی جمعی از افراد با توانایی‌ها، استعدادها، تجربیات و سوابق مختلف که برای رسیدن به هدفی مشترک، گرد هم آمده‌اند. با وجود تفاوت‌های فردی، این هدف مشترک، همچون رشته‌ای، آنان را در کنار هم نگاه می‌دارد. در گروه قدرتی ایجاد می‌شود که هیچ‌یک از افراد فارغ از میزان هوش، ذکاوت و دانش خود به تنهایی نمی‌توانند به آن میزان از قدرت دست پیدا کند. جمع تخصص‌ها، تجربیات، توان و دیدگاه‌های افراد مختلف منجر به ایجاد توان منحصربه‌فرد در هر گروهی می‌شود که موتور محرک آن گروه است.

از طرفی ما نیاز به یاری دیگران داریم تا از استعداد و نوآوری آنان، از توان، انگیزه و حمایت‌شان در کارها استفاده کنیم تا به هدف مشترک دست یابیم. امروزه کار گروهی شیوه‌ای مطلوب برای انجام شدن کارها به‌حساب می‌آید. هنوز هم افرادی با ایده‌های درخشان وجود دارند که به تصمیم‌گیری بپردازند، ولی همین ایده‌ها و تصمیم‌ها در صورت پرورانده شدن در گروه بهبود می‌یابند و جان می‌گیرند.

یکی دیگر از ویژگی‌های گروه‌ها این است که اعضای آن باید با هم کار کنند تا به آن اهداف برسند. افراد هر گروه به تخصص، دیدگاه و تلاش همدیگر وابسته‌اند. وقتی درباره این موضوع فکر می‌کنید متوجه می‌شوید که هر گروهی دارای اعضایی است با سطوح مختلف از تخصص‌ها و مهارت‌های متفاوت. هنگامی‌که قدرت این مهارت‌ها و نظرات مختلف به‌صورت کارآمد و اثرگذار با هم جمع می‌شوند تا مشکلی را حل یا با چالشی مقابله کنند، نتایج خیره‌کننده خواهد بود.

دست آخر وقتی هدف گروه محقق می‌شود، همه‌ی افراد گروه از بازده آن بهره‌مند می‌شوند. موفقیت حاصل از آن متعلق به همه است، پاداش حاصله میان همه تقسیم می‌شود و همه برنده‌اند.

یک گروه خوب می‌تواند در زمانی کوتاه به نتایجی خلاق، عاقلانه، اثربخش و پایدار برسد. نکته اینجاست که رسیدن به این نتایج برای تک‌تک افراد مقدور نیست. آنان باید با هم متحد شوند و ایده‌های‌شان را برای رسیدن به اهداف مشترک با یکدیگر سهیم شوند.

فراموش نکنید که مهارت‌هایی وجود دارند که کارآیی گروه‌ها را افزایش می‌دهند. این مهارت‌ها قابل فراگیری و به‌کار بردن هستند. افرادی که متعهد به کار و تلاش گروهی‌اند سبب بالا رفتن کارآیی و موفقیت گروه می‌شوند. بنابراین لازم است مهارت‌ها و رفتارهای مناسب برای فعالیت در گروه را فرا گرفت.

اغلب اشخاص در نقطه‌ای از کارشان به‌عنوان عضوی از یک گروه کار می‌کنند. فعالیت گروهی شرایطی مفید است که مهارت‌ها و تخصص‌های گروهی از اشخاص را یک‌جا جمع می‌کند تا پروژه‌ای به بهترین شکل خود انجام شود.

اگر احساس می‌کنید در برخی از زمینه‌ها راحت‌تر از زمینه‌های دیگر هستید، نگران نشوید. با کسب تجربه‌ی بیشتر درمی‌یابید که مهارت‌هایتان در زمینه‌های مختلف زندگی شما توزیع می‌شوند.


منبع : اردو، راهنمای عمل اعضای سازمان جوانان هلال احمر، معاونت دانشجویی و جوانان، بهار و تابستان  1392