بومی سازی و تهیه بسته توانبخشی شنوایی

چکیده مقالات چهارمین سمینار آموزش و سلامت کودکان پیش از دبستان - کم شنوایی شایع ترین آسیب در زمان تولد می باشد. ( 1_6 متولد شده) و از آنجا که آسیبی پنهان است، تشخیص زود هنگام آن نیز بسیار مشکل بوده و عموماً بسیار دیر تشخیص داده میشود.

می توان برای نوزادانی که کمشنوایی شان تشخیص داده شده، پیش از یک ماهگی سمعک مناسب تجویز کرد. با انجام اقدامات مداخله ای مناسب، رشد زبانی، درکی و اجتماعی این نوزادان به احتمال زیاد مشابه همسالان شنوای آنان خواهد شد. نخستین تماس های یک نوزاد کمشنوا با جهان اطراف خود از طریق تعاملی است که با مادر خود دارد. غذا دادن ها، تکان دادن های گهواره، خواباندن، حمام بردن و در بیشتر مواقع صحبت ها و لالایی های مادر برای نوزاد، او را با دنیای پیرامون خود آشنا می سازد. والدین جوان ناآشنا به دنیای کمشنوایی غالبا نمی دانند چگونه باید رشته های ارتباط را بین خود و نوزاد کمشنوایشان بر قرار کنند.

موضوع اصلی: مرکز فرانک با توجه به نیاز اساسی کودکان کم شنوای ایرانی به تدوین برنامه ای جامع و کامل برای توانبخشی و مداخله از بدو تولد دست به تدوین برنامه ای با عنوان برنامه ستاره های کوچولو برای والدین دارای شیرخوار کم شنوا کرد.

برنامه ستاره های کوچولو، یک برنامه کاملا خانواده محور است که در دو بخش زیر یکسال ویک تا سه سال ارایه میشود شامل بخش های مختلفی در حیطه های مهارتهای شنیداری، زبان دریافتی، زبان بیانی و گفتار میباشد و هدف آن تربیت و آموزش مستقیم والدین از طریق فعالیت های آموزشی وبازی. توسط کارشناس برای آمادگی ودستیابی به گفتار وزبان کودکان کم شنوا میباشد.

نتیجه گیری: بنظر میرسد اکنون که غربالگری شنوایی نوزادان به ما این امکان را داده است که کودک کم شنوا را در بدو تولد شناسایی کنیم و وجود مراکز خانواده و کودک کم شنوا در نقاط مختلف کشورمان به خانواده ها امکان حضور در مراکز مداخله ای خانواده محور را داده است، بنظر ضروری میرسد پروتکلهای موثر و قوی و علمی در مراکز بکار گرفته شود تا بهترین نتیجه را برای کودکان کم شنوا رقم زنیم.

واژگان کلیدی: کودک کم شنوا، مداخله زودهنگام، توانبخشی، غربالگری.


نویسندگان مقاله :

1- دکتر گیتا مولّلی (کارشناس ارشد شنوایی شناسی دکتری روان شناسی و اموزش کودکان استثنایی،
دانشیار مرکز تحقیقات توانبخشی اعصاب اطفال، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی،
تهران، ایران و موسس مرکزفرانک، ویژه کودک کم شنوا و خانواده، تهران، ایران)

2- پریسا اصغرپور (گفتاردرمانگر سرپرست تیم توانبخشی مرکزفرانک، ویژه کودک کم شنوا و خانواده،
تهران، ایران)

3- شکوفه میرزا اقابیک (گفتاردرمانگر و کارشناسی ارشد روان شناسی و اموزش کودکان استثنایی، مرکزفرانک،
ویژه کودک کم شنوا و خانواده، تهران، ایران)